Vad är gassvetsning

- Feb 07, 2018-

Gassvetsning, även kallad oxy-fuel- svetsning, är ett system för svetsning som använder en av olika gaser och syre för att antända en fackla. Svetsning definieras som processen att kombinera två material, vanligtvis metall, genom att värma dem tills båda ändarna blir smälta. Fyllnadsmaterial tillsätts generellt i detta smälta material, och de båda ändarna förenas och får svalna, vilket bildar en fast del.

Vanliga gaser som används vid gassvetsning innefattar naturgas , propan, väte, MAPP-gas, flytande petroleum, propen och acetylen , varvid acetylen är den vanligaste. I många fall är en gas inte fördelaktig över en annan, även om vissa gaser i vissa situationer kan vara att föredra. Till exempel kan en gas värma högre eller lägre än en annan, vilket gör det bekvämare att använda med vissa metaller.

En mängd olika metaller kan förenas med gassvetsningsteknik, även om en skicklig brännare är nödvändig för att säkerställa en jämn svetsning. Inte alla metaller smälter vid samma temperatur, så svetsaren måste veta hur länge att värma olika typer av material. Det finns också en viss nivå av färdighet som krävs för gassvetsning, för att säkerställa att svetsen är felfri utförd. Mindre erfarna svetsare kan sluta med en fog som är klumpig eller ojämn.

Gassvetsaren är generellt konstruerad med användning av två tankar. Man har en viss typ av gas, som vanligtvis är unik för varje tillverkare. Den andra håller syre. Dessa två gaser kombineras när de kommer in i facklan och hjälper till att upprätthålla en jämn flamma.

Det finns andra användningsområden för oxybränslefacklan, många med andra material än metall. Gassvetslampor kan användas för att skära metall och flamsten till dekorativa ändamål. Det finns också specialiserade vattensvetsare som används för svetsning av mycket små och känsliga föremål som smycken. Andra användningsområden kan innefatta brandsläckningsglas och, tidigare, värma snabbklimma för att skapa ett starkt ljus som används i magiska show och andra produktioner.

En annan typ av gassvetsning innefattar användning av en enda gas utan användning av syre. Denna metod är generellt inte föredragen för många typer av metall, men används vanligtvis vid lödning. Lödning är en lättare form av svetsning som utförs genom att smälta lödmetall och använda det smälta materialet för att ansluta sig till två metallstycken. Detta skiljer sig från traditionell svetsning, eftersom de två bitarna inte smälts, men är endast sammansatta av lödd. Lödningsmetoden rekommenderas inte för stora föremål eller svetsar som måste klara höga trycknivåer, men det fungerar bra för elektronikens och andra små materials inre arbete.


Ett par:Trä Konserveringsmedel Nästa:Metallsprutning