Nylon

- Apr 05, 2017-

Nylon är ett syntetiskt tyg av petroleumprodukter. Den utvecklades på 1930-talet som ett alternativ till silke, även om det blev snabbt tillgänglig för civila konsumenter, eftersom det användes i stor utsträckning under andra världskriget. Liksom många syntetmaterial, var detta material som utvecklats av Wallace Carothers vid Dupont Chemical Company, som fortsätter att tillverka den i dag. Nylon är uppskattad för sin låga vikt, otroligt draghållfasthet, hållbarhet och motståndskraft mot skador. Det tar också färgämne lätt, vilket gör tyget finns i ett brett spektrum av färger för konsumenterna.

Idag är nylon bland de många polymerprodukter gemensamt dagligt bruk över hela världen. Det är den näst mest använda fiber i USA, eftersom det är så mångsidig och relativt lätt att göra. Liksom de flesta petroleumprodukter, har det en mycket långsam dämpfaktor, vilket tyvärr resulterar i ansamling av oönskade produkter i deponier runt om i världen.

Nylon sker genom en kemisk process kallad ringöppnande polymerisation , I vilka en molekyl med en cyklisk form öppnas och tillplattad. Andra former av materialet sker genom den kemiska reaktionen mellan två monomerer: adipoylklorid och hexametylendiamin. När sträcks fibrerna jämnas ut, tunn och smidig tills de når en punkt där de inte har någon mer ge, men är fortfarande mycket stark. Efter nylon strängsprutas i en gängform, därför, är det dras eller sträckas efter det kyls för att göra långa, även fibrer. Före dragning, har materialet en tilltrasslad struktur, som rätar ut i parallella linjer.

Styrkan i nylon kommer från amid grupper i dess molekylkedja, som obligation mycket bra ihop. Den har också en mycket vanlig form, vilket gör den väl lämpad att skapa tyger som är avsedda att stå upp mot intensiva krafter. I själva verket var det den primära material som används i fallskärmar och rep under andra världskriget av detta skäl. Den används också för skott västar och andra slitstark objekt.

Nylon är mycket känslig för värme och bör tvättas och torkas på svala inställningar. Tyget kan också hängas torr, och det gynnas av campare eftersom det torkar mycket snabbt. Det är en flexibel textil, och som ett resultat, visas det i ett brett spektrum av tillämpningar, från kläder till klätterutrustning. Beroende på hur den behandlas, kan nylon bildas i Juvelliknande ämnen som används i strumpor eller i tjocka tandborstborst.


Ett par:Om QA Nästa:Vad Vävning?